Barley Wine/ Old Ale/ Gerstewijn , Winter Ale, Kerstbier, Eindejaarsbier  

Voorbeelden : Thomas Hardy's Ale, Gale's Prize Old Ale, Fullers Golden Pride, Bass No.1 Barley Wine (Eng), Bush Beer, Gulden Draak, Leffe Radieuse (Bel),Samichlaus (Zwi), Arcener Grand Prestige (Ned)

Vergisting; alcohol vol % : Boven; 8-13,9 %

Kleur; oorspr. s.g. : Diep brons tot roodbruin; >1,080

Schuim : Lichtbeige tot ivoor; snel inzakkend tot blijvend laagje door hoog alcoholgehalte en kopalcoholen.

Aroma : Vol, zwaar moutig-zoetig; hoppig (dryhopping); door lange rijping ontstaat een complexe estervorming, daardoor fruitig-kruidig, maar nauwelijks definieerbaar. Typische geur van hogere alcoholen.

Smaak : Volle, zoet-bitterige moutsmaak; zeer zwaar alcoholisch, verwarmend; kruidig-bitter in de nasmaak, soms plakkend door onvoldoende koolzuur.

 

1996 Category Description AHA (Zymurgy 18-5)

Barley wine

Ales onderscheiden zich door het gebruik van de bovengist Saccharomyces cerevisiae. Deze vergist bij een wat hogere temperatuur waardoor bijprodukten duidelijker aanwezig zijn.

Ales hebben een uitgesproken smaak met duidelijk esters en fruitigheid aanwezig.

Barley wine: geelbruin-koper tot donker bruin.

Volle body.

Hoge rest (mout)zoetigheid.

Complex door verschillende alcoholen.

Vaak hoog gehalte aan esters en fruitigheid in balans met lage tot forse bitterheid en hoog alcoholgehalte.

Hop aroma en -bitterheid van laag tot hoog mogelijk.

Diacetyl moet laag zijn.

Caramelachtige en wijnachtige geur en smaak zijn karakteristiek.

Lichte troebelheid bij lage temperatuur toegestaan.

Maak jouw eigen website met JouwWeb