Naam van het bier : Stout , Strong (Export) Stout, Milk Stout, Imperial Russian Stout  

 

Voorbeelden :  Beamish, Bass Old Barley, Samuel Smith, Oatmeal Stout (Eng.), Arcener Stout, Vollenhoven Stout (Ned.), Guinness, Murphys (Ierland).

Vergisting; alcohol vol % : Boven; 5 %

Kleur; oorspr.s.g. : Ondoorschijnend donkerbruinzwart; 1,045-1,050

Schuim : Wit- of ivoorkleurige romige stabiele kraag aan het glas plakkend.

Aroma : Overheersend gebrande mout.

Smaak : Ijzerharde smaak van geroosterde gerst; stevig bitter; associeert met blokdrop; zeer droog in de afdronk; het bitterelement blijft zeer lang hangen in de mond (bittereffekt).


 Naam van het bier : Strong (Export) Stout.

Voorbeelden : Guinness Export

Vergisting; alcohol vol % : Boven; 8 %

Kleur; oorspr. s.g. : Bruin-zwart, ondoorschijnend; 1,080

Schuim : Ivoor; uitgesproken romige vaste, plakkende kraag; schuim soms donker kleurend.

Aroma : Sterk overheersend gebrande mout; fruitige hoppige elementen, die na rijping associëren met een delicaat zwarte bessenaroma.

Smaak : ijzerhard bitter door de gebrande mout/gerst; associatie met echte blokdrop (ingedikt zoethoutwortelsap); volmoutig en zeer bitter en droog in de nasmaak. Toch verrassend dorstlessend. De nasmaak blijft zeer lang hangen (bittereffekt).

Opmerkingen : Stout wordt vaak getapt met een mengsel van koolzuur-en stikstof gas om de fijne schuimvorming te bevorderen.


 Naam van het bier : Milk Stout.

Voorbeelden : Mackeson

Vergisting; alcohol 3 vol % : Boven;

Kleur; oorspr. s.g. : 1040-1058 Bruin-zwart, ondoorschijnend;

Schuim : Ivoor; uitgesproken romige vaste, plakkende kraag; schuim soms donker kleurend.

Aroma : gebrande mout en zoetige geur; zoetig tot zoet (doordat de onvergistbare lactose aanwezig is).

Smaak : moutbittere (koffie-achtige) zoetige en toch droge smaak; de nasmaak blijft zeer lang hangen (bittereffekt).


Naam van het bier : Imperial Russian Stout.

Voorbeelden : Harvey's Imperial Extra Double Stout, IRS (Courage Ltd), Samuel Smith's Imperial Stout,

Vergisting; alcohol 8-11 vol % : Boven;

Kleur; oorspr. s.g. : 1077-1120  Bruin-zwart, ondoorschijnend;

Schuim : Ivoor; uitgesproken romige vaste, plakkende kraag; schuim soms donker kleurend.

Aroma : gebrande mout, rozijnen, krenten en zoetige, branderige geur

Smaak : moutbittere (koffie-achtige) caramel, cacao, koffie smaak; de nasmaak blijft zeer lang hangen (bittereffekt).Nasmaak: bitterig-bitter gebrand, geeft soms een wat zurige indruk. Hoge bitterheid die door zoetigheid gemaskeerd wordt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb