Rauchbier 

Voorbeelden : Kaiserdom, Schenkerla ( Eichbaum en Rauchenfels zijn Weizen bieren).

Vergisting: boven. 

Alcohol vol %: 5-5,5 %

Kleur: diep koper. 

Oorspr. s.g. : 1,044-1,057

Schuim : beige en romig.

Aroma : variërend van een zachte tot een intense geur van gerookte mout.

Smaak : bijna agressief karakter van gerookte mout; toch zacht, gistig en redelijk vol van body.

Opmerkingen : de zeer typische geur en smaak van deze bieren ontstaat bij het drogen en eesten van de mout in de rook van brandend vochtig (beuken)hout.

Er zijn twee typen van dit bier:

Lichtenhainer : een Duits bier van hoge gisting gemaakt van gerstemout. Ze komt uit Lichtenhain in Thüringen, tegenwoordig een district van Jena. Het bier werd uitsluitend gemaakt met gerstemout, maar tegenwoordig worden ook tarwemout en gerookte mout toegevoegd aan de storting. Aangezien er geen origineel recept is, werd eerder vermeld dat het voor de helft uit gerst en tarwemout bestaat, waarvan één rookmout. Het wordt beschreven als een "licht, zurig, ietwat rokerig, bleek bier". Oorspronkelijk werd het gebrouwen met ongekookte wort, maar door problemen met klaring en houdbaarheid raakte de bereiding met kortgekookte wort ingeburgerd. De zure smaak wordt veroorzaakt door daaropvolgende besmetting met melkzuurbacteriën. Het hopgehalte is laag. Fermentatie, opslag en botteling is hetzelfde als voor witbier. Het bovenregionale bewustzijn is o.a. gebaseerd op het feit dat studenten uit de universiteitsstad Jena bier leerden kennen in Lichtenhainer kroegen. De brouwtraditie eindigde in 1983 en werd in 1997 nieuw leven ingeblazen door een restaurateur uit Jena.

Grätzer: een bleek, zwaar gehopt gerookt tarwebier van 7-8º Plato. De naam is afgeleid van Grätz, de Duitse naam voor de Poolse stad Grodzisk. Het laatste bier van deze stijl was Grodziskie, gebrouwen in Polen. Halverwege de jaren 90 werd de brouwerij gesloten, waardoor Grätzer uitgestorven was.

Maak jouw eigen website met JouwWeb