Ruggesteinen in Noorwegen. Het gewicht van de rots ligt tussen 70 en 80 ton! De steen is met de hand in beweging te krijgen!
Steinbier
Voorbeelden : Rauchenfels Steinweizen
Vergisting: boven alcohol 5,5-5,8 vol %
Kleur: amber oorspr. s.g. : 1,057
Schuim : stabiel wit.
Aroma : iets caramel
Smaak : iets caramel
Opmerkingen: dit type bier is de Rauchenfels brouwerij weer gaan brouwen toen ze op de rand van de afgrond stonden. Het wort wordt mede op temperatuur gebracht door er (op ca. 1300°C verhitte) stenen in te dompelen. Deze stenen hebben als eigenschap dat ze bij verhitting en plotselinge afkoeling niet springen. Op het oppervlak van de stenen caramelliseert dan suiker. De stenen worden naderhand in de gisttank gebracht en geven dan de caramelgeur en-smaak af.
Op de website van Leikeim stond bij een afbeelding van het Steinbier twee stukken steen. Het gaat om Mikrodiorit, een steensoort die bij verhitten en afkoelen niet springt.
Type Steinbier (uitgegaan van de receptuur voor een altbier)
Oorsprong recept: Zymurgy 15-5
Grondstoffen:
Pilsmout 3629 g
Münchenermout 907 g
Tarwemout 453 g
Maischen
30 min 52 °C
90 min 68 °C tot J2-
dan nog naar 74 °C
wort 30 min koken , dan splitsen.
A B
1134 g steen 2223 g steen (Rauchenfels gebruikt Quarzit 77 g/l)
12,3 l wort 12,1 l wort
Na koelen van de steen verpakken om in de gisttank te doen.
Hopgift
11.4 g Tettnang 70 minuten
17 g Tettnang 10 minuten
aan eind 20 g Tettnang
Toevoegingen:
zie boven
Koken: 70 min
Gisting: bovengist
Temperatuur 18 °C 5 dagen
lageren 18°C 5 dagen
op fles 20°C 7 dagen
Oorspr. s.g. 1,045 en 1.050
eind s.g. 1,012-1014
theor.alc. 5,8 vol%
Beoordeling: onbekend
Maak jouw eigen website met JouwWeb