Hop (Humulus lupulus) is een plant uit de hennepfamilie (Cannabaceae).
Hop is een belangrijke (en dure) grondstof voor bier. De alfa-zuren van bitterhop worden gebruikt om het bier bitter te maken. De aromahop geeft geur aan het bier. Een vervelende eigenschap van hop is dat het de eetlust stimuleert. Met hopbellen in een kussen schijnt het goed slapen te zijn.
De lupulinekorreltjes uit de vruchtkegels van de vrouwelijke plant (hopbel) worden vanwege de alfazuren en de etherische oliën (aroma's) gebruikt als grondstof voor bier. Aanvankelijk werd hop aan bier toegevoegd als conserveermiddel, maar tegenwoordig wordt het toegevoegd om de bittere smaak en het aroma. Zeker in de Engelse bitters en in de meeste Belgische speciaalbieren is het onmisbaar, omdat in die bieren veel meer hop wordt toegevoegd dan in lagerbieren.
90 % van de geteelde hop wordt (via een veiling of direkt) opgekocht door firma's die de hop verder verwerken. De rest wordt door brouwerijen gekocht.
Verse hopscheuten kunnen gegeten worden en zijn een (dure) delicatesse.
Van nu.nl : september 2021
In het kielzog van de populariteit van craftbeer en de explosieve groei van het aantal Nederlandse brouwerijen groeit ook het aantal hoptelers in ons land. De teller staat nu op 21 hoptelers en nog eens 24 brouwers met een eigen hopveld, blijkt uit cijfers van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.
Rond de eeuwwisseling waren het er nog maar twee, tegen nu in totaal meer dan veertig. Vanaf 2016 nam het aantal hoptelers rap toe. Volgens dezelfde statistieken telt Nederland vandaag de dag bijna negenhonderd brouwerijen; dat waren er aan het begin van deze eeuw nog maar een zeventigtal.
Volgens de bierstichting was de hopteelt zo goed als verdwenen uit Nederland. "Aangezien de Nederlandse hoptelers op prijs en kwaliteit niet konden concurreren met de grootschalige hopteelt in andere landen in Europa."
Maar dankzij de populariteit van kleinschalig, ambachtelijk gebrouwen bier is de vraag naar bepaalde hopsoorten toegenomen. "Er is meer vraag naar aromatische hoppen die gebruikt worden in bittere en extra hoppige bieren, zoals IPA."
De hopvelden die brouwers zelf exploiteren zijn meer bedoeld voor marketing dan voor productie. "Bijvoorbeeld voor de jaarlijkse hoppluk waarbij klanten mogen helpen plukken", aldus de bierstichting.
De professionele hoptelers zitten vooral in het oosten van het land en in Noord-Brabant. De brouwerijen met een eigen veldje zitten dan weer vooral in het westen.
doorsnee van een hopbel, het gele poeder is de lupuline
De Hop
van https://www.hopscheuten.nl/rassen/
Rassen
Wereldwijd bestaan er tientallen soorten hop. Om bier zijn karakteristieke smaak te geven werken bierbrouwerijen vaak per biersoort met een unieke melange van hop.
Hop valt uiteen in 3 hoofdcategorieën:
- aromahop
- bitterhop
- dubbeldoelhop
Hop eigenschappen
Aromahop heeft een gematigd gehalte aan alfazuren. Het geeft een fijn aroma aan bier. Bitterhop heeft over het algemeen een hoog alfazuurgehalte en geeft de bittere smaak aan bier. Met zo’n 70-75% wordt dit type hop het meest verbouwd in België. Dubbeldoelhop heeft zowel aromatische als bittere kwaliteiten. Het is voor beide doeleinden geschikt.
Hop rassenlijst
Ras
Eigenschappen
% alfazuur
type
Admiral Een Engelse bittere hop die in sommige Engelse ales gebruikt wordt. Vervangers: Target, Northdown, Challenger 13.5 – 16 Bitter
Ahtanum Een Amerikaanse aroma hop ontwikkeld door Yakima Chief Ranches, vergelijkbaar met Cascade. 5.7 – 6.3 Aroma Amarillo Populaire Amerikaanse gemiddelde alfazuur variant ontwikkeld door Virgil Gamache Farms eind 20e eeuw. Ook bekend als VGX001, het nummer van de stam. 8 – 11 Dubbeldoel
Apollo staat bekend om buitengewoon hoge percentage alfa-zuren, uitstekende behoud van alfa zuren tijdens opslag, lage CoH waarden voor een alfa soort, en resistentie tegen meeldauw. Deze nieuwe soort is het resultaat an een kruising in 2000 op de Golden Gate Roza Hop Ranches in Prosser, Washington, en is daar ongeslachtelijk vermeerderd. 20 – 21 Bitter
Brewer’s Gold Engelse bittere hop ontwikkeld in 1919. Zowel Brewer’s Gold en Bullion zijn zaailingen van BB1 die in het wild te vinden is in Manitoba. Veel moderne alfa hopsoorten zijn ontwikkeld uit Brewer’s Gold. Heeft een harsachtig, kruidig aroma met sporen van zwarte bessen. Vervanger: Northdown. 7.1 – 11.3 Bitter
Bullion Bittere hop soort. Een van de eerste soorten met en hoog alfa gehalte ter wereld. Amerikaanse hop soort gekweekt in England uit een wilde vrouwelijke plant uit Manitoa gekruist met een mannelijke hop plant. Vooral gebruikt voor het geven van de bittere smaak aan Stouts en donkere Ales. Deze op heeft een harsachtige/aards aroma en kan wat grof smaken. Vervangers: Northern Brewer en Galena. 6.5 – 9 Bitter
Cascade Zeer succesvolle en gevestigde Amerikaanse aroma hop ontwikkeld door de Oregon State University’s kweekprogramma uit Fuggle en Serebrianker (Russische variant). Pas in 1972 beschikbaar gekomen voor teelt. Geeft de karakteristieke citrus/grapefruit smaak aan Sierra Nevada Pale Ale. Een van de “Three C’s” samen met Centennial en Columbus van de Cascade serie. Vervangers: Centennial en Columbus (deze soorten hebben wel een hoger alfazuur gehalte). 4.5 – 6.0 Aroma
Centennial Amerikaanse aroma hop gekweekt in 1974 en vrijgegeven voor teelt in 1990. Vergelijkbaar met Cascade en Chinook. Een van de “Three Cs” samen met Cascade en Columbus. 9.5 – 11.5 Aroma
Challenger English hop geïntroduceerd in 1972. Zeer populaire dubbeldoel hop in vooral Engelse ales. Vervangers: East Kent Goldings, Phoenix, Styrian Goldings, British Columbian Goldings. 6.5 – 8.5 Dubbeldoel
Chinook Amerikaanse kruising tussen Petham Golding een USDA-geselecteerde mannelijke plant. Licht kruidig en dennenachtig. Vervangers, Bitter: Eroica, Galena, Nugget. Aroma: Southern Cross, Sticklebract. 12.0 – 14.0 Bitter
Citra Nieuwe Amerikaanse variant. Kruising tussen Hallertauer Mittelfruh, U.S. Tettnanger, East Kent Golding, Bavarian, Brewers Gold en andere onbekende hopsoorten. Heeft een sterk citrus aroma en smaak. Nog een nieuwe variant die populair aan het worden is als dubbeldoel hop. 10.0 – 12.0 Dubbeldoel
Cluster Afstammend van selectie van Cluster hop, een oude Amerikaanse cultivar. Er word gesuggereerd dat deze soort afkomstig is van hybrides van varianten die geimporteerd zijn door Nederlandse en Engelse kolonisten en inheemse mannelijke hop planten. Ook bekend als Golden Cluster, gebruikt als de enige bittere hop in het bekende Queensland, Australia beer XXXX Gold en XXXX Bitter. Biedt een zwarte bessen aroma/smaak. Vervanger: Brewer’s Gold. 5.5 – 8.5 Bitter
Columbus Hoogproductieve, hoge alfazuren Amerikaanse bittere hop. Ook bekend onder de handelsnaam Tomahawk. Een van de “Three Cs” samen met Cascade en Centennial. Zoals die andere soorten is dit soort met een citrus achtige licht houtige smaak/aroma. Vervangers: Bitter: Nugget en Chinook. Aroma/smaak: Cascade, Centennial. 14 – 17 Bitter
Crystal Een Amerikaanse triploide varieteit ontwikkeld in 1993 uit Hallertau, Cascade, Brewer’s Gold en Early Green. Is kruidiger dan Hallertau (kaneel, zwarte peper, en nootmuskaat). Vervangers: elke Hallertau varieteit, Mt. Hood, Liberty. 3.5 – 5.5 Aroma Eroica Sterk smakende bittere hop gebruikt in tarwe bieren. Vervangers: Galena, Nugget, Olympic. 9.0-12.0 Bitter
First Gold Engelse dwerg hop. Een kruisbestuiving tussen de Whitbread Golding varieteit en een dwerg mannelijke hopplant. Vervangers: een mengsel van East Kent Goldings en Crystal (voor de kaneel smaak). 6.5 – 8.5 Aroma
Fuggles Belangrijke Engelse hop aan het eind van de 19e eeuw ontwikkeld. Meer aards en minder zoet dan Kent Goldings. Vervanger: Willamette. 4 – 5.5 Aroma Galaxy Nieuwe (2008) Australische soort met een hoog alfa zuur gehalte. Dubbeldoel triploide. Markant en uniek hop aroma te omschrijven als een combinatie tussen citrus en passievrucht. 14.9 Dubbeldoel
Galena Amerikaanse bittere hop soort ontwikkeld uit Brewer’s Gold via open bestuiving in de staat Idaho. 12.0-14.0 Bitter Glacier Afstammeling van Fuggle bezit een laag cohumulone gehalte. Vervangers: Eroica, Nugget, Olympic. 5.5 Aroma
Goldings Traditioneel en zeer populair Engels aroma hop. Ontwikkeld voor 1790. Wijd verbreid soort. Wordt East Kent Goldings genoemd wanneer het geteeld wordt in Kent, Kent Goldings wanneer geteeld wordt in midden-Kent, en Goldings wanneer het elders geteeld wordt. Heeft over het algemeen een soepele, zoete smaak. Elk type Goldings kan een ander type Goldings vervangen (bijvoorbeeld: Styrian Goldings for East Kent Goldings etc). 4 – 5.5 Aroma
Greenburg American hop die voorkomt in zuidelijke Idaho. Vooral gebruikt in microbrews. 5.2 Hallertau / Hallertauer Mittelfrüh Originele soort die gebruikt werd voor pils. Genoemd naar Hallertau of de Holledau regio in centraal Beieren. Door ziekte-gevoeligheid hoofdzakelijk vervangen door Hersbrucker in 70-er en 80-er jaren. Vervangers: Mt. Hood, Liberty. 3.5 – 5.5 Bitter Herald een Engelse dubbeldoel hop; zuster van Pioneer. Vervanger: Pioneer. 11.0-13.0% Dubbeldoel
Hersbrucker Edele hop soort gebruikt in Duitse lichte pils soorten. Vervangers: Hallertau, Mt. Hood, Liberty, Spalt. 3 – 5.5 Aroma Horizon Amerikaanse hop soort met hoog gehalte aan alfa zuur. Ontwikkeld in Oregon in 1970. Horizon en Nugget delen een ouder (#65009). 11.0-13.0% Dubbeldoel
Liberty Amerikaanse kruising tussen Hallertauer Mittlefrüh een valse meeldauw resistente mannelijke plant, ontwikkeld in 1983. Kruidig (kaneel), harsachtig en licht zoetig. Aanbevolen voor Duits en Amerikaanse pils. Vervangers: Mt. Hood, Hallertau, Crystal. 3.0 – 5.0 Aroma
Lublin in Polen geteelde Saaz, gebruikt in Poolse pilsener. Licht houtig en kruidig. Vervanger: Czech Saaz. Aroma
Magnum een bittere hop variant gekweekt in 1980 in Hüll, het Duitse Hop Onderzoeks Instituut uit de Amerikaanse varieteit Galena en de Duitse mannelijke hop 75/5/3. 10.0 – 12.6 Bitter
Millennium bittere varieteit ontwikkeld uit Nugget en met vergelijkbare eigenschappen. 15.5 Bitter
Mount Hood zachte Amerikaanse varieteit ontwikkeld uit Hallertau. Veelvuldig gebruikt in biersoorten waar alleen een subtiel hop aroma gewenst is zoals Duitse en Amerikaanse pils. Genoemd naar Mount Hood in Oregon. Vervangers: Liberty, Hallertau, Crystal. 5.0 – 8.0 Aroma
Nelson Sauvin nieuwe varieteit ontwikkeld in Nelson, Nieuw Zealand. Niet voor niets vernoemd naar de Sauvignon Blanc druif. 12.0-14.0%
Newport recent ontwikkeld Amerikaanse bittere hop soort met een hoog alfa zuur gehalte. 10.0-17.0% Bitter
Northdown dubbeldoel hop, in Engeland ontwikkeld in de zeventiger jaren. Familie van de Challenger en Target. Zeer harsachtig. Vervangers: Phoenix of een mengsel van Goldings en Brewers Gold. 7.5 – 9.5 Dubbeldoel
Northern Brewer Ontwikkeld in Engeland in 1934 via een kruising van een vrouwelijk hop van wilde Amerikaanse afkomst en een Engelse mannelijke hop plant. Geteeld in Europa en Amerika als een dubbeldoel hop maar vooral in gebruik als een bittere hop in combinatie met ander hop soorten. Houtachtig/aards/fruitig aroma en smaak. Vervangers: Hallertau, Pride of Ringwood, Bullion. 8.0-10.0% Dubbeldoel
Nugget bloemig, harsachtig aroma en smaak. Voornamelijk in gebruik als bittere hop. Vervangers: Galena, Olympic. 12.0-14.0 Bitter
Pacific Gem bittere hop uit Nieuw Zeeland met een hoog gehalte aan alfa zuren. Meestal organisch geteeld. Houtachtige en fruitige smaak (aardbeien). Vervangers: Fuggle (wellicht). 14 – 16 Bitter
Palisade vrij recente Amerikaanse kruising van Tettnanger en open bestuiving resulterend in een hop met een gematigde hoeveelheid alfazuur. 6.0-10.0% Aroma
Perle Duitse dubbeldoel hop. Vaak gebruikt in combinatie met ander hop soorten. Kruidig en licht bloemig/fruitig. Vervangers: Hallertau, Mt. Hood, Liberty. 7 – 9.5 Dubbeldoel
Pilot voorheen bekend als S24 (bijgenaamd Ros). Deze Engelse haag variant werd in 2002 officieel Pilot genaamd door Charles Faram & Co Ltd. Deze soort is resistent tegen de verwelkingsziekte, heeft een goed aroma en alfazuur verhoudingen. De soort kent een hoge opbrengst. 9.0-12.0% Aroma
Pioneer Engelse hop soort, een zuster van de Herald. Vervangers: East Kent Goldings, Herald. 8.0-10.0% Dubbeldoel
Polnischer Lublin Pools: afwerkingshop. Een bron van het klassieke nobele aroma hop-type met een lange en sterke traditie. Algemeen wordt aangenomen dat dit een kloon is van Saaz. Mild aroma typerend voor de nobele aroma types. Vervangers: Czech Saaz, Tettnang. 3 – 4.5 Aroma
Pride of Ringwood berucht Australische hopsoort. Voor het eerst gebruikt in 1965. Destijds was het de hopsoort met het hoogste gehalte aan alfazuren ter wereld. Veelvuldig in gebruik voor de productie van Australische bier en pils. Intens houtig, aards en kruidig aroma. Kan wat grof smaken. Vervangers:Pacific Gem, Cluster, Northern Brewer. 7.0-10.0 Bitter
Progress Engelse hop met een hoog gehalte aan alfazuren. Ontwikkeld in de zestiger jaren als vervanger voor Fuggles. Vaak gebruikt in combinatie met Goldings. 5.0-7.0 Aroma
Saaz genoemd naar de voormalige Oostenrijkse stad Saaz. Sinds 1918 Zatec in het Tsjechisch. Edele hop soort die veelvuldig gebruikt word in de Bohemen. Bijvoorbeeld om smaak te geven aan Tsjechische pils-soorten als Pilsner Urquell. Kaneel kruidig, aards van smaak. Vervangers: Tettnanger, Ultra, Crystal. 3 – 4.5 Aroma
Santiam Amerikaanse hop soort met een gemiddeld gehalte aan alfazuren. Stamboom bevat Tettnang (moeder), Hallertau Mittelfrüh (grootmoeder) en Cascade (over grootmoeder). Genoemd naar de Santiam River in Oregon. 5.0-7.0 Aroma
Saphir Een nieuw ras hop die de Hallertauer Mittlefrüh varieteit gaat vervangen, die steeds bevattelijker voor ziektes en plagen is geworden. Beschikt over veel van de eigenschappen van de Hallertaur Mittlefrüh variant en is zeer geschikt als aroma hop. 2 – 4.5 Aroma
Satus Een vrij recente bittere hop variant. 12.5 – 14.0 Bitter
Select Duitse variant van Hallertauer en Spalt die ziekte resistent is. Geschikt voor pils en ontwikkeld in de vroege jaren negentig. 4.0-6.0 Aroma
Simcoe Amerikaanse variant met hoog gehalte aan alfa zuren. Gelanceerd in 2000. Zowel gebruikt als bittere hop variant als voor het later toevoegen van een uitgesproken aroma en smaak. 12.0-14.0 Bitter
Spalt traditionele Duitse edele hop uit de Spalter regio ten zuiden van Neurenberg. Houtig aroma. Vervangers: Hallertau varieteiten. 4.0-5.0 Aroma
Sterling Amerikaanse bloemige hop. Gelanceerd in 1998. Kruising tussen Saaz en Mount Hood qua karakter maar makkelijker te telen. 6.0-9.0 Dubbeldoel
Strisselspalt Franse aroma hop variant uit de Elzas. Vooral in gebruik voor heldere biersoorten. Heeft een bloemige, citroenachtige smaak. Vergelijkbaar met Hersbrucker. Vervangers: Hallertau, Mt. Hood, Liberty, Hersbrucker, Southern Cross. 3.0-5.0 Aroma Styrian Goldings Sloveense variant van Fuggles, maar vergelijkbaar met East Kent Goldings. Onder andere gebruikt in Engelse ales en Belgische sterke amber bieren. Vervanger: East Kent Goldings. 4.5 – 6 Aroma
Summit soort met een zeer hoog gehalte aan alfazuren. Bruikbaar voor gerstwijn, donker bier en de zogeheten India Pale Ales. 17 – 19 Bitter
Tardif de Bourgogne Franse aromatische hopsoort, gebruikt in Europese pils. 3.1 – 5.5 Aroma
Target Engels hop gekweekt uit Kent Goldings met een gemiddeld tot hoog percentage alfazuren. Vervangers: Fuggle, Willamette 9.5 – 12.5 Bitter
Tettnang afkomstig uit Tettnang, een klein dorp in zuidelijke Baden-Württemberg in Duitsland. Deze regio produceert aanzienlijke hoeveelheden hop en levert wereldwijd aan brouwerijen. Edele hopsoort vooral gebruikt voor heldere Europese pils soorten, soms in combinatie met Hallertau. Vervangers: Saaz, Crystal 3.5 – 5.5 Dubbeldoel
Tomahawk handelsnaam voor Columbus. 14 – 18 Bitter Tradition Gekweekt in 1991 uit Hallertau Mittlefrüh door het Hüll Hop Research Institute in Duitsland met als doel resistentie tegen ziektes. Grassig zoals Hallertau maar makkelijker te telen. 5.0-7.0 Aroma
Ultra een triploide aroma hop cultivar, onstaan in 1983 uit een kruising tussen de colchicine geinduceerde tetraploid Hallertau mf (USDA 21397) en de diploide Saazer afgeleide mannelijke genoom (USDA 21237m). Ultra is een halfzuster van Mount Hood, Liberty en Crystal. De genetische samenstelling is 4/6 Hallertau mf, 1/6 Saazer, en 1/6 onbekend. Deze cultivar is vrijgegeven voor commercieel gebruik in maart 1995. De soort heeft een peperig, kruidig aroma vergelijkbaar met Saaz. Vervangers: Crystal, Saaz, Tettnanger. 4.5 – 5.0 Aroma
Vanguard Amerikaanse kruising ontwikkeld uit de Hallertau in 1982. 5.5 – 6 Aroma
Warrior Nieuwe Amerikaanse bitter hop variant, populair bij telers en brouwerijen. 15 – 17 Bitter Willamette Populaire Amerikaanse doorontwikkeling in 1976 van de Engelse Fuggle. Genoemd naar Willamette Valley, een gebied waar veel hop geteeld word. Qua karakter vergelijkbaar met Fuggle, maar met meer fruit en bloemige smaak. Wordt gebruikt in Engelse en Amerikaanse ales. Vervanger: Fuggle 4.0 – 6.0 Aroma
Zeus Amerikaanse dubbeldoel hop met een hoog gehalte aan alfazuren. Vergelijkbaar of wellicht identiek aan Columbus/Tomahawk. 15.0 Dubbeldoel
Taxonomische indeling van hop
Fabiden
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten) Stam: Embryophyta (Landplanten) Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten) Clade: Bedektzadigen Clade: ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen Clade: Geavanceerde Tweezaadlobbigen Orde: Rosales Familie: Cannabaceae (Hennepfamilie) Geslacht: Humulus Soort: Humulus lupulus
Maak jouw eigen website met JouwWeb