Weizendoppelbock

Weizenbock             

Voorbeelden : Schneider Aventinus , Erdinger Pikantus, Maisels Weizenbock

Vergisting, alcohol vol % : boven; 6-8 %

Kleur; oorspr. s.g. : diep roodkoper; Bock 1,065-1,072.

Schuim : romig wit, plakkend

Aroma : iets weeïg-zoete tarwegeur; fruitig

Smaak : 'mollige', moutig-zoetige en licht bitterige hoofdsmaak met een zacht-neutraal-zoetige nasmaak.

Opmerkingen : Weizenbock dient een stamwortgehalte te hebben van >16 % en Weizendoppelbock >18 % (± 7,5 % alc). Bij de bereiding dient minimaal 50 % tarwemout gebruikt te worden (Duitse wet).

Opmerkingen : bij Hefeweizen wordt soms het depot mee uitgeschonken (dit uit smaak- en gezondheidsoverwegingen). Bij de bereiding van Weizen moet minstens 50 % tarwemout gebruikt worden (volgens Duitse wet). Op de webpagina van Schneider wordt vermeld dat voor 1 liter Weizenbier 170 g mout en 0.7 g hop gebruikt wordt. Dat zal voor een Bock dan wel de dubbele hoeveelheid worden.

In mout (meer in tarwe dan in gerst) komt de stof ferulinezuur voor. Bij een maischtemperatuur van 43°C komt meer van deze stof vrij. Deze stof heeft geen bepaalde smaak, maar door de gist wordt deze stof omgezet in 4-vinyl-guaiacol (4VG). Dit is de kruidige, kruidnagel-achtige stof die in Weizenbieren thuishoort. De typische Weizenbiergist (maar ook enkele "wilde" gisten) zijn in staat de 4VG in forse hoeveelheid te vormen.