Tripel

Algemene kenmerken:  een Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 Vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken:  Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan).

Stevige, stabiele, romige schuimkraag.

Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties:  Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. Dryhopping is niet gebruikelijk. Licht moutig, aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet thuis in een Tripel. Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddel-achtige esters. Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen. Toevoeging van kruiden (vooral koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. De geur van een Tripel hoort mooi in balans te zijn. Niets mag overheersen. DMS en diacetyl mogen niet worden waargenomen.

Smaak:  samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddel-achtige smaken of diacetyl.

Basissmaak:  de basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Body:  door het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body relatief licht voor een bier met zoveel alcohol.

Mondgevoel: het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak:  esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen:  meest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines.

Technische kenmerken:  begin SG 1065 – 1080 SVG 73 – 90% Alcoholpercentage 7,5 – 9,5 Vol% Kleur 10 – 24 EBC Bitterheid 15 – 40 EBU Koolzuurgehalte 5,5 – 7,0 g/ltr

Voorbeelden:  Westmalle Tripel, Affligem Tripel, Chimay Wit, Mommeriete Tripel.

Voorbeeld van een Tripel recept:

Bron: Zymurgy 20-4-2000  Wedstrijd: nr1

Grondstoffen voor 10 liter

Mout:

pilsmout 1579 g

carapils (dextrine) 168 g

Hop: ?

Toevoegingen: witte suiker 53 g, bruine suiker 189 g

Beslagwater 6,5 liter °C pH 5,5

Maischen: 10 min. 52°C (wordt tegenwoordig overgeslagen), 45 min. 60 °C, 45 min. 70 °C, 5 min. 78 °C.

Spoelen: tot ca. 3,5 ° Brix.

Koken: 75 min.

Koelen

Beluchting d.m.v.: filter en aquariumpompje tijdens koelen.

Trubscheiding door: whirlpooleffect.

Gisting: Wyeast 1762 start s.g. 1083 14 dagen 18 °C.

Lagering 21 dagen 18 °C eind s.g. 1021

Op fles 20°C 7 dagen (met 8 g glucose/l).

Op fles °C dagen (met g /l). Theor.alc. 8,7 %.

Beoordeling: moutig, alcohol, in balans 

Maak jouw eigen website met JouwWeb