Porter  

Voorbeelden : Samuel Smiths Taddy Burton, Albany, Okanagan Spring, Tuborg Porter

Vergisting; alcohol vol % : Boven; 4,5-8,5 %

Kleur; begin.s.g. : Diep roodbruin en helder tot zwart; 1,045-1,087

Eind s,g. 1008-1014

Schuim : bros, inzakkend.

Aroma : fruitig, gebrande mout.

Smaak : zacht bitterig van de gebrande mout; fruitig, dun van body,neutrale afdronk.

Opmerkingen : Porter wordt ook gebrouwen in versies boven de 6 % alc. (klasse D) en laaggegist (Tuborg).

Uit Roerstok 3-1993

Porter werd in 1722 voor het eerst gebrouwen door Ralph Harwood in Shorditch (GB). Het is ontstaan uit het z.g. "three-threads", een bier dat uit drie verschillende vaten werd getapt.

Het staat niet vast wat de drie bieren waren, een aantal mogelijkheden zijn:

pale ale + brown ale + old ale

pale ale + new brown ale + stale brown ale

pale ale + brown ale + small ale

pale ale + strong ale + "twopenny" (small pale ale)

 

Omdat de drie soorten nu in één bier verenigd waren (kant en klaar), noemde men het Entire butt of Entire. Het was de favoriete drank van de Londense markt-sjouwer (porter) vandaar de naam.

Dit bier was populair in Engeland en Ierland in de 18e en 19e eeuw. De productie werd in 1972 gestopt.

Oorspronkelijk was het een vrij sterk bier (O.s.g. 1,069-1,083), het bier dat het laatst in Ierland werd gebrouwen had nog maar een s.g van 1,040.

Porter zat qua uiterlijk tussen een ale en (plain) stout in, smaakte bitter en sterk. Waarschijnlijk is Guinness (extra stout) er het beste mee te vergelijken. Het werd gebrouwen met licht gebrande mout en zacht water (Londen). Het moest lang rijpen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb