Porter  

Voorbeelden : Samuel Smiths Taddy Burton, Albany, Okanagan Spring, Tuborg Porter

Vergisting; alcohol vol % : Boven; 4,5-8,5 %

Kleur; begin.s.g. : Diep roodbruin en helder tot zwart; 1,045-1,087

Eind s,g. 1008-1014

Schuim : bros, inzakkend.

Aroma : fruitig, gebrande mout.

Smaak : zacht bitterig van de gebrande mout; fruitig, dun van body,neutrale afdronk.

Opmerkingen : Porter wordt ook gebrouwen in versies boven de 6 % alc. (klasse D) en laaggegist (Tuborg).

Uit Roerstok 3-1993

Porter werd in 1722 voor het eerst gebrouwen door Ralph Harwood in Shorditch (GB). Het is ontstaan uit het z.g. "three-threads", een bier dat uit drie verschillende vaten werd getapt.

Het staat niet vast wat de drie bieren waren, een aantal mogelijkheden zijn:

pale ale + brown ale + old ale

pale ale + new brown ale + stale brown ale

pale ale + brown ale + small ale

pale ale + strong ale + "twopenny" (small pale ale)

 

Omdat de drie soorten nu in één bier verenigd waren (kant en klaar), noemde men het Entire butt of Entire. Het was de favoriete drank van de Londense markt-sjouwer (porter) vandaar de naam.

Dit bier was populair in Engeland en Ierland in de 18e en 19e eeuw. De productie werd in 1972 gestopt.

Oorspronkelijk was het een vrij sterk bier (O.s.g. 1,069-1,083), het bier dat het laatst in Ierland werd gebrouwen had nog maar een s.g van 1,040.

Porter zat qua uiterlijk tussen een ale en (plain) stout in, smaakte bitter en sterk. Waarschijnlijk is Guinness (extra stout) er het beste mee te vergelijken. Het werd gebrouwen met licht gebrande mout en zacht water (Londen). Het moest lang rijpen.

Porter Recept (20 liter )

Ingrediënten

Mouten:

  • 3,5 kg Pale Malt (Engelse Maris Otter of Amerikaanse 2-rijige gerstemout)
  • 0,5 kg Chocolate Malt (geeft de donkere kleur en chocoladeachtige tonen)
  • 0,3 kg Crystal Malt (80 - 160 EBC) (zorgt voor karamelsmaak en lichte zoetheid)
  • 0,2 kg Black Malt (zorgt voor gebrande, koffieachtige smaken)

Hop:

  • 30 g East Kent Goldings (60 minuten koken) - voor bitterheid
  • 20 g Fuggle (30 minuten koken) - voor smaak
  • 10 g East Kent Goldings (10 minuten koken) - voor aroma

Gist:

  • Engelse ale-gist, zoals Wyeast 1968 London ESB of Fermentis S-04 (droge gist)

Optioneel:

  • 250 g havervlokken (voor een wat romiger mondgevoel)

Waterprofiel (aanpassen indien mogelijk)

  • Een wat mineraal waterprofiel (lichte chloriden en sulfaten) werkt goed voor porters, maar standaard kraanwater volstaat vaak prima voor thuisbrouwen.

Verwachte waarden

  • Oorspronkelijk s.g.: 1.050 - 1.055
  • Eind s.g.: 1.012 - 1.015
  • Alcoholpercentage volume: rond de 5,0%
  • Kleur (EBC): 60 - 80
  • Bitterheid (IBU): 30 - 35

Stappen

  1. Maischen:

    • Verwarm je water tot 68 °C en voeg de mouten toe.
    • Houd de temperatuur 60 minuten op 66 °C voor een goede suikeraanzet.
    • Voor een drogere porter kun je de temperatuur verlagen naar 64-65 °C; voor een vollere, zoetere porter kun je naar 68-69 °C gaan.
    • Optioneel: voeg havervlokken toe aan de maisch voor een romiger mondgevoel.
    • Spoel de maisch tot je genoeg wort hebt voor een kookvolume van ongeveer 25 liter.
  2. Koken:

    • Breng de wort aan de kook en voeg je eerste hop toe (East Kent Goldings).
    • Na 30 minuten koken voeg je de Fuggle hop toe.
    • Voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd de laatste hoptoevoeging toe (East Kent Goldings) voor aroma.
    • Kook in totaal 60 minuten en koel daarna de wort zo snel mogelijk af.
  3. Vergisting:

    • Giet de afgekoelde wort over in een gistingsemmer en voeg de gist toe.
    • Vergist gedurende 1-2 weken bij ongeveer 18-20 °C. Zorg voor een constante temperatuur om de gist goed zijn werk te laten doen.
    • Meet het s.g. (soortelijk gewicht) regelmatig. Als het constant blijft (meestal rond 1.012-1.015), is de vergisting klaar.
  4. Bottelen en rijpen:

    • Voeg ongeveer 6-7 g suiker per liter bier toe bij het bottelen voor een lichte tot medium koolzuurgehalte.
    • Laat de flessen ten minste 2 weken rijpen bij kamertemperatuur om de koolzuur op te bouwen. Voor een optimale smaak kun je de porter echter 4-6 weken laten rijpen.

Proeftips

Je porter zou smaken moeten hebben van chocolade, koffie, en een lichte karamelsmaak met een milde bitterheid. Naarmate het bier ouder wordt, kunnen de smaken zich verdiepen en een vollere complexiteit krijgen.