Pale ale / Bitter

Voorbeelden : Worthington White Shield, Samuel Smith's Pale Ale, Bass Pale Ale, John Martin Pale Ale, Marston's Pedigree Bitter, Bridport Bitter

Vergisting: boven. alcohol vol % : 2,5-4 %

Kleur:  Donker amber/koperkleurig; oorspr.s.g. :1,035-1,052

Schuim : Romige, plakkende kraag, ivoorkleurig.

Aroma : Overheersend hoppig en licht moutig; fruitig bij niet gefilterde, gerijpte ales.

Smaak : Bitter, op de achtergrond iets moutig; soms stevig van body.

Opmerkingen : Pale Ale is de gebottelde versie van het in Engeland getapte bitter. Gebottelde Bitters worden vaak gepasteuriseerd of er wordt ascorbinezuur (=vitamine C = anti-oxidant) aan toegevoegd waardoor het karakter van een vers getapte Bitter verregaand wordt afgebroken. Enkele in Nederland verkrijgbare gebottelde Bitters zijn: Fuller Extra Special Bitter en John Bull Bitter. Best Bitters hebben een hoger alc. gehalte.

 

Type Bitter W. Seegers & C. v.d. Veen

Oorsprong recept: 11e open kampioenschap 2e prijs A (licht smal)

Grondstoffen:

Pilsmout 1500 g

Caramelmout 50 g 150 EBC

Kristalmout 50 g 100 EBC

Tarwemout 50 g

Maischen

Storten in 8 liter van 55°C

30 min 55 °C

60 min 65 °C

30 min 72 °C

1 min 78 °C

Hop

15 g Brewers Gold 4.5 % ( 60 min.)

20 g Hallertau 4 % (30 min.)

10 g Fuggles 2.5 % (7 min.)

Toevoegingen:

Koken: 60 min.

Gisting

Gist: Trappist

Opgestart ja

Temperatuur 24 °C 10 dagen

op fles 21°C 7 dagen (met suiker 1 schepje per fles)

Oorspr. s.g. 1,060

eind s.g. waarsch. niet erg laag, zie smaak

Beoordeling:

Smaak: zoetig en hoppig/bitter

Nasmaak : alcohol

Afwijking/opmerkingen: zeer sterke balans

Maak jouw eigen website met JouwWeb