Pale ale / Bitter
Voorbeelden : Worthington White Shield, Samuel Smith's Pale Ale, Bass Pale Ale, John Martin Pale Ale, Marston's Pedigree Bitter, Bridport Bitter
Vergisting: boven. alcohol vol % : 2,5-4 %
Kleur: Donker amber/koperkleurig; oorspr.s.g. :1,035-1,052
Schuim : Romige, plakkende kraag, ivoorkleurig.
Aroma : Overheersend hoppig en licht moutig; fruitig bij niet gefilterde, gerijpte ales.
Smaak : Bitter, op de achtergrond iets moutig; soms stevig van body.
Opmerkingen : Pale Ale is de gebottelde versie van het in Engeland getapte bitter. Gebottelde Bitters worden vaak gepasteuriseerd of er wordt ascorbinezuur (=vitamine C = anti-oxidant) aan toegevoegd waardoor het karakter van een vers getapte Bitter verregaand wordt afgebroken. Enkele in Nederland verkrijgbare gebottelde Bitters zijn: Fuller Extra Special Bitter en John Bull Bitter. Best Bitters hebben een hoger alc. gehalte.
Type Bitter W. Seegers & C. v.d. Veen
Oorsprong recept: 11e open kampioenschap 2e prijs A (licht smal)
Grondstoffen:
Pilsmout 1500 g
Caramelmout 50 g 150 EBC
Kristalmout 50 g 100 EBC
Tarwemout 50 g
Maischen
Storten in 8 liter van 55°C
30 min 55 °C
60 min 65 °C
30 min 72 °C
1 min 78 °C
Hop
15 g Brewers Gold 4.5 % ( 60 min.)
20 g Hallertau 4 % (30 min.)
10 g Fuggles 2.5 % (7 min.)
Toevoegingen:
Koken: 60 min.
Gisting
Gist: Trappist
Opgestart ja
Temperatuur 24 °C 10 dagen
op fles 21°C 7 dagen (met suiker 1 schepje per fles)
Oorspr. s.g. 1,060
eind s.g. waarsch. niet erg laag, zie smaak
Beoordeling:
Smaak: zoetig en hoppig/bitter
Nasmaak : alcohol
Afwijking/opmerkingen: zeer sterke balans
Maak jouw eigen website met JouwWeb